De toekomst van bankieren ligt besloten in data

11 september 2020

'De dynamiek van verandering is bijna tastbaar binnen ABN AMRO. We zijn ons zelf opnieuw aan het uitvinden en voeren innovaties door in het gebruik van data en de wijze waarop we communiceren met klanten en collega’s. Startups en techbedrijven zijn onze nieuwe concurrenten en geven een push aan de transformatie. De toekomst van bankieren ligt besloten in data en datakwaliteit is daarbij essentieel. Gebrekkige data kan leiden tot verkeerde risico-inschattingen, onjuiste klantproposities en inefficiënte bedrijfsvoering. Ons team is verantwoordelijk voor juist die datakwaliteit.'

Geen Game Producer maar Scrum Master*

Max Hüsstege was Scrum Master Data Quality bij ABN AMRO. Inmiddels werkt hij bij Innovation & Tecnology. Hij studeerde Game Technology & Informatica aan de Universiteit van Utrecht en maakte van zijn hobby zijn beroep. ‘Ik ben altijd een verwoed gamer geweest en vond het leuk om mij verder te verdiepen in de technische en organisatorische kant daarvan. Ik zag een toekomstige rol als Game Producer helemaal zitten. Daar is het niet van gekomen. Ik ben bij ABN AMRO begonnen als developer en diep de inhoud ingedoken. Begin dit jaar werd ik gevraagd om Scrum Master te worden. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen. Nu heb ik uiteindelijk de rol die ik ambieerde, niet als Game Producer maar als Scrum Master.

Als Scrum Master heb je maar één doel; het team zo goed mogelijk laten functioneren. Het belangrijkste daarbij is dat het onderling klikt, men zich veilig voelt, oog voor elkaar heeft en de samenwerking zoekt. Dat is mensenwerk. Pas daarna volgt de inhoud. Vanuit mijn rol probeer ik de mensen uit te dagen, door constante verbeteringen en innovatie te bemoedigen. En dan is het best handig dat ik een informatica achtergrond heb.

Een mooi voorbeeld van het stimuleren van innovatie is een hackathon die ik onlangs heb georganiseerd. In 2 dagen tijd hebben we met collega’s uit het hele data engineering domein aan verschillende cases gewerkt om uit te zoeken welke tools Microsoft Azure biedt en hoe effectief die  voor onze organisatie kunnen zijn. Dat leverde verrassende uitkomsten op en helpt onze data engineers sprongen voorwaarts te maken met het werken in een cloud omgeving.’

IT Academy

‘Voor een data specialist biedt ABN AMRO een geweldige omgeving. Data is hier echt leading en er zijn denk ik maar weinig plekken waar je zoveel uit je job kunt halen. We kennen een hoop verschillende teams waar onderling veel wordt gerouleerd. Dat helpt je in je ontwikkeling evenals de trainingsmogelijkheden die de bank je aanbiedt. Zo heb ik bijvoorbeeld een half jaar lang deelgenomen aan de IT Academy. Gedurende die periode besteed je 40% van je tijd aan diverse opleidingen en trainingen. Deze periode werd in januari afgesloten met een trip naar India waar we  kennis gemaakt hebben met onze IT partners. Zeer leerzaam en inspirerend!

* Inmiddels vervult Max de rol van Scrum Master in een ander team binnen ABN AMRO. 

Benieuwd hoe wij omgaan met hybride werken?

Wij hebben alles op een rij gezet