Hoe hypotheekverstrekking kan bijdragen aan verduurzaming

Auteur: Charissa Cardon - Product Owner Sustainable Living

Terug naar overzicht

6 mei 2021

‘Begin 2017 wilde de afdeling Risk Management meer weten over de Carbon Footprint van ABN AMRO Hypotheken. Mijn toenmalige manager zei lacherig: als je iets wilt weten over carbon dan moet je bij Cardon zijn, dat scheelt maar één letter. Feit was dat het denken over CO2 uitstoot binnen de bank nog in de kinderschoenen stond. De start van een geweldige ontdekkingstocht die niet alleen ons bedrijf heeft veranderd, maar ook de manier waarop ik nu in het leven sta. Bewuster dat we zuinig moeten zijn op de aarde en dat het echt wel een tandje minder kan. Maar vooral ook dat je als individu impact kunt hebben. Dat je de wereld een beetje kunt veranderen, door gewoon te beginnen.’ 

Energiereductie als missie 

‘Die verandering begon met de vraag; hoe definieer je een Carbon Footprint en wat willen we er mee als bank in onze hypotheekportefeuille van ca. 800.000 woningen? Samen met collega’s die zich bezighielden met andere onroerend goed portefeuilles, hebben we ons hierin verdiept en een strategie bedacht om samen met onze klanten te werken aan CO2-reductie. Dat plan is door de top van de bank opgepakt en heeft geresulteerd in een ambitieuze doelstelling. 

De carbon footprint of CO2-voetafdruk van de onroerendgoedportefeuille van ABN AMRO drukt uit wat de impact op het milieu is door uitstoot van koolstofdioxide (CO2 eq.) van alle door ons gefinancierde woningen, kantoren, scholen, bedrijfspanden, ziekenhuizen, etc. Juist in die gebouwde omgeving zijn grote slagen te maken op het gebied van verduurzaming. 40% van de totale CO2-uitstoot wereldwijd is namelijk afkomstig van de gebouwde omgeving. Hoewel het uiteindelijk aan de klant is om de benodigde verduurzamingsslagen te maken, stellen wij ons tot doel om een gemiddeld energielabel A voor de gehele onroerendgoedportefeuille te realiseren in 2030 en daar kunnen wij onze klanten bij helpen.  

Samen veranderen 

Door intensief samen te werken met onze klanten, kennis te delen, tools aan te bieden en diensten te verlenen, willen we als ABN AMRO een essentiële bijdrage leveren aan de verduurzaming. Mooi voorbeeld daarvan is de Energie Bespaarcheck die we onlangs hebben geïntroduceerd. Dit is een online persoonlijk stappenplan voor het energiezuinig maken van de eigen woning. Met het stappenplan is binnen een paar minuten duidelijk welke duurzame maatregelen de meeste besparingen op energie en wooncomfort kunnen opleveren en welke subsidies daarvoor beschikbaar zijn. Het team dat hieraan heeft gewerkt, heeft hier niet alleen een geweldige customer journey voor ontwikkeld, maar ook een journey voor onze hypotheekadviseurs om zo beter het gesprek met onze klanten te kunnen voeren. 

We zijn nog geen 4 jaar onderweg en ik ben ongelooflijk trots op iedereen die heeft meegeholpen aan datgene wat we tot nu toe bereikt hebben. Bevlogen collega’s die dagelijks zorgen dat ideeën tot uitvoering worden gebracht en zich niet van de wijs laten brengen door de mega uitdaging waar we voor staan; een gemiddeld energielabel A voor onze gehele hypotheekportefeuille. Stapje voor stapje en met concrete tussentijdse doelen komen we dichter bij ons einddoel.’ 

Auteur: Charissa Cardon - Product Owner Sustainable Living

Terug naar overzicht

Benieuwd hoe wij omgaan met hybride werken?

Wij hebben alles op een rij gezet