De schade van witwassen is onvoorstelbaar groot; daar wil ik wat aan doen

20 april 2021

‘Als mij op een feestje gevraagd werd wat voor werk ik doe, zei ik altijd: boeven vangen. Inmiddels weet ik dat dit een stuk genuanceerder ligt. ABN AMRO wil op geen enkele manier criminele activiteiten faciliteren. Dat kan alleen als je je klanten door en door kent en waakzaam bent op afwijkingen. Afwijkingen in bijvoorbeeld betaalgedrag, financiële geldstromen, juridische en fiscale constructies of in bedrijfsvoering. Daar ligt mijn verantwoordelijkheid als Analist Financial Crime: gesignaleerde afwijkingen tot op de bodem uitzoeken en zo fout geld opsporen. Is er voldoende bewijslast, dan zetten we de Financial Intelligence Unit (FIU) op dat spoor en zij mogen dan uiteindelijk de boeven vangen.’

Robin van Bemmelen studeerde Criminologie en werkt ruim 2 jaar bij ABN AMRO binnen Detecting Financial Crime. ‘Tijdens mijn studie werd ik het meest getrokken door het vak Financial Economic Crime. Veelal witteboordencriminaliteit, waarbij de pakkans erg klein is, terwijl de schade van bijvoorbeeld witwassen echt onvoorstelbaar groot is. Corrupte politici, zakenmensen en criminelen verrijken zichzelf ten koste van een land, de economische ontwikkeling en de bevolking. In Nederland schat de FIOD dat er jaarlijks 16 miljard euro aan crimineel geld wordt witgewassen. Een geweldige uitdaging om daar mijn tanden in te zetten.’

Van groot tot klein

In de praktijk draait het niet alleen om de grote vissen. Onregelmatigheden tref je op alle niveaus aan. En maatschappelijke veranderingen hebben ook een groot effect op mijn werk. Zo krijg ik tegenwoordig veel verdachte transacties op mijn bord rondom de Covid 19 steunmaatregelen. Dan zien we bijvoorbeeld aan de betaalrekening dat de omzet helemaal niet zo sterk gedaald is als door de aanvrager wordt beweerd. Of we zien dat iemand subsidie krijgt en dat bedrag direct contant opneemt of overmaakt naar het buitenland.

Met de miljoenen klanten die ABN AMRO heeft, komen dit soort onregelmatigheden natuurlijk voornamelijk aan het licht door gebruik te maken van geavanceerde technieken als artificial intelligence en machine learning. Door inzet van deze innovatieve tools kunnen we scherp in de gaten houden wat aandacht nodig heeft.

Hoor en wederhoor

‘Zaken die via het systeem boven water komen, of door oplettende collega’s worden aangedragen, krijg ik aangeleverd. Op basis hiervan start ik eerst met deskresearch. Ik onderzoek in de systemen wat we over de klant weten en of op basis daarvan de afwijking logisch te verklaren is. Blijf ik met vragen zitten, dan neem ik contact op met de klant. Spannend, maar vooral heel boeiend werk. Vanuit nieuwsgierigheid gedreven probeer ik zicht te krijgen op het reilen en zeilen van de onderneming. Met behulp van die informatie kun je de geconstateerde afwijking in perspectief plaatsen en daarop doorvragen bij de ondernemer. En natuurlijk geldt hierbij dat een vermoeden van ongeoorloofd handelen pas realiteit is als je het kunt bewijzen.’

Toekomst

In het gros van de zaken die ik onderzoek, handelt de ondernemer te goeder trouw. Soms overschrijdt men echter fors de financiële wetgeving. Dan geeft het voldoening als je dit boven tafel weet te krijgen en we de FIU kunnen inschakelen. Voorlopig is het mijn ambitie om steeds beter te worden in dit speurwerk. Daarvoor volg ik veel opleidingen, trainingen en workshops via de Detecting Financial Crime Academy. Daarnaast beschik ik ook over een persoonlijk opleidingsbudget. Ik denk dat ik dat dit jaar ga inzetten ter voorbereiding op een volgende stap in mijn loopbaan. Het lijkt mij namelijk erg leuk om mijn ervaring straks in te zetten als coach van nieuwe medewerkers of misschien wel als leidinggevende. ABN AMRO biedt volop kansen, het is aan mij om die te pakken.’

Benieuwd hoe wij omgaan met hybride werken?

Wij hebben alles op een rij gezet