Detecting Financial Crime

Het opsporen van financiƫle criminaliteit

Bekijk vacatures

Waarom werken in Detecting Financial Crime bij ABN AMRO?

Strijd tegen fout geld

Strijd tegen fout geld

Samenleving veiliger maken

Samenleving veiliger maken

Veel verantwoordelijkheid

Veel verantwoordelijkheid

Maak een verschil

Maak een verschil

Samenleving veiliger maken

De missie van onze afdeling Detecting Financial Crime/Customer Due Diligence is de samenleving veiliger maken door crimineel geld op te sporen. Bij Detecting Financial Crime/Customer Due Dilligence komen alle activiteiten samen die te maken hebben met het opsporen van financiële criminaliteit. Daarom willen we weten wie onze klanten zijn. Als we onze klanten namelijk goed kennen, weten we wat hun drijfveren en doelen zijn en zijn we in staat om in te grijpen als blijkt dat ABN AMRO wordt misbruikt voor witwassen, fraude of het financieren van terrorisme. 

Geld witwassen

'Geld witwassen' betekent dat een crimineel financiële transacties uitvoert om de illegale oorsprong van het geld te verhullen. Zo kan een crimineel die een miljoen euro aan contanten heeft verdiend in bijvoorbeeld drugs- of mensenhandel dit zwarte geld natuurlijk gebruiken om dagelijks zijn boodschappen cash te betalen in de supermarkt, maar dit brengt wel veel beperkingen met zich mee. Denk maar eens aan alle winkels die de afgelopen jaren zijn overgestapt op alleen pinbetalingen. Sneller is hij van zijn geld af als hij zijn droomhuis er contant mee afrekent, maar dat wordt weer door geen koper geaccepteerd én waarschijnlijk direct gemeld bij de politie. Wil een dergelijke crimineel dus echt kunnen leven van zijn criminele geld, dan moet hij dat geld zien te ‘plaatsen’ in de witte economie. Zo wordt het spoor naar de illegale herkomst versluierd.

Wat houdt je werk bij ABN AMRO in? 

Van de 6,6 miljard transacties die Nederlandse banken per jaar verwerken, bestaat maar een klein gedeelte uit criminele transacties. Wij doen er alles aan om die transacties te vinden. Door onderzoek leren wij de klant nog beter kennen en herkennen we transacties die buiten de standaard transactiepatronen vallen. We volgen sporen die kunnen wijzen op verhoogd risico, analyseren documenten en controleren ieder detail. Uiteraard voer je ook gesprekken met belanghebbenden. En als er naar aanleiding van de risico-analyse een verhoogd risico is, dan ondernemen we actie. 

Zo zorgen we er iedere dag weer voor dat de samenleving veiliger wordt. En daar zijn we trots op. 

Maak een verschil. #beginbijons 

Lees meer

Ben jij uit het juiste hout gesneden?

Maatschappelijk betrokken

Maatschappelijk betrokken

Lees meer
Leren en ontwikkelen

Leren en ontwikkelen

Lees meer
Uitdagend werk

Uitdagend werk

Lees meer
Impact maken

Impact maken

Lees meer

Ervaringen van collega's die je voor gingen

De loopbaan van Heaven van Hasselt

“Witwassen, corruptie: financieel-economische criminaliteit gaat altijd gepaard met slachtoffers. Hoe beter we dit bestrijden, hoe veiliger we de samenleving kunnen maken.”

Lees het verhaal

Heaven van Hasselt
People development consultant

Benieuwd hoe wij omgaan met hybride werken?

Wij hebben alles op een rij gezet