Detecting Financial Crime

Het opsporen van financiële criminaliteit

Bekijk vacatures

Waarom werken in Detecting Financial Crime bij ABN AMRO?

Strijd tegen fout geld

Strijd tegen fout geld

Samenleving veiliger maken

Samenleving veiliger maken

Veel verantwoordelijkheid

Veel verantwoordelijkheid

Maak een verschil

Maak een verschil

Samenleving veiliger maken

De samenleving veiliger maken door crimineel geld op te sporen. Dat is de missie van onze afdeling Detecting Financial Crime/Customer Due Diligence. Bij Detecting Financial Crime/Customer Due Dilligence komen veel verschillende activiteiten samen. Deze hebben allemaal te maken met het opsporen van financiële criminaliteit. Daarom willen we weten wie onze klanten zijn. Zo begrijpen we hun drijfveren en doelen. Hierdoor kunnen we ingrijpen als ABN AMRO misbruikt wordt voor witwassen, fraude of terrorismefinanciering.

Geld witwassen

'Geld witwassen' betekent dat een crimineel financiële transacties uitvoert om de illegale oorsprong van het geld te verhullen. Geld dat bijvoorbeeld is verdiend met drugs-of mensenhandel. Zo kan een crimineel die een miljoen euro aan contanten heeft verdiend dit zwarte geld natuurlijk gebruiken om dagelijks zijn boodschappen contant te betalen in de supermarkt. Maar dit brengt wel veel beperkingen met zich mee. Denk maar eens aan alle winkels die de afgelopen jaren zijn overgestapt op alleen pinbetalingen. Sneller is hij van zijn geld af als hij zijn droomhuis er contant mee afrekent. Maar er is natuurlijk geen koper die dit accepteert. Bovendien wordt dit direct gemeld bij de politie. Wil een crimineel dus echt kunnen leven van zijn criminele geld, dan moet hij dat geld zien te ‘plaatsen’ in de witte economie. Zo wordt het spoor naar de illegale herkomst versluierd.

Wat houdt je werk bij ABN AMRO in? 

Nederlandse banken verwerken jaarlijks 6,6 miljard transacties. Slechts een klein gedeelte hiervan betreft criminele transacties. Wij doen er alles aan om die transacties te vinden. We leren de klant beter kennen door onderzoek. Zo herkennen we transacties die buiten standaard patronen vallen. We volgen sporen die kunnen wijzen op verhoogd risico, analyseren documenten en controleren ieder detail. Uiteraard voer je ook gesprekken met belanghebbenden. En als er naar aanleiding van de risico-analyse een verhoogd risico is, dan ondernemen we actie. 

Zo zorgen we er iedere dag weer voor dat de samenleving veiliger wordt. En daar zijn we trots op. 

Lees meer

Ben jij uit het juiste hout gesneden?

Maatschappelijk betrokken

Maatschappelijk betrokken

Lees meer
Leren en ontwikkelen

Leren en ontwikkelen

Lees meer
Uitdagend werk

Uitdagend werk

Lees meer
Impact maken

Impact maken

Lees meer

Ervaringen van collega's die je voor gingen

De loopbaan van Heaven van Hasselt

“Witwassen, corruptie: financieel-economische criminaliteit gaat altijd gepaard met slachtoffers. Hoe beter we dit bestrijden, hoe veiliger we de samenleving kunnen maken.”

Lees het verhaal

Heaven
People development consultant

Benieuwd hoe wij omgaan met hybride werken?

Wij hebben alles op een rij gezet