Bartjan Happel

IT-engineer (QRM-expert)

“Wiskunde gaat over problemen oplossen met logica, niet over getallen. In mijn werk gaat vooral om het menselijk gedrag achter de cijfers. Dat voorspel ik met de modellen die ik bouw.”

IT

Puzzelen voor pro’s

“Een bank draait om geld, dat snapt iedereen. Het gaat eruit, als lening of hypotheek. En het komt binnen, bijvoorbeeld via spaartegoeden. Maar hoe dat financiële verkeer binnen de bank loopt, is minder bekend. Voordat ABN AMRO een hypotheek verstrekt van – laten we zeggen – een half miljoen, gaan we natuurlijk niet zitten wachten tot iemand toevallig precies vijf ton op zijn spaarrekening parkeert. Dat geld stroomt heen en weer tussen afdelingen, die onderling rente betalen en ontvangen. De mijne heet Asset & Liability Management en monitort al die transacties. We zijn in feite de bank binnen de bank. Onze klanten zijn dus geen particulieren of bedrijven, maar collega’s.”

Wiskundige waarzegger

“We voorspellen ook de toekomst van ABN AMRO. Dat zijn er twee: een theoretische en een reële. De eerste is gebaseerd op alles wat zwart-op-wit staat. Vrij overzichtelijk, want contracten veranderen niet. Maar mensen wel. Neem nou die hypotheek van daarnet. De afspraak is dat die in dertig jaar wordt afgelost. Maar wat nou als iemand dat sneller doet, een ander huis koopt of oversluit? Afwijkend gedrag, maar wel de ‘werkelijke werkelijkheid’. En die is lastiger te voorspellen. Zo is er veel dat we niet kunnen, maar wel moeten weten. Voor onze eigen positie, maar ook door strenge regelgeving. Ik bouw, implementeer en configureer wiskundige modellen die het gedrag áchter de cijfers laten zien.”

Slim met een missie

“Hoe abstracter de wiskunde, hoe leuker. Daarom ben ik het gaan studeren. De enige cijfers die ik daar tegenkwam, waren de paginanummers van mijn studieboeken. Wiskunde gaat veel meer over problemen oplossen met logica. Puzzelen voor gevorderden, heerlijk! Toen ik klaar was, zeiden ze: 'Zo, nu kun je goed nadenken. Veel succes.' De wetenschap zag ik niet zitten, het bedrijfsleven wel. Via een IT-bureau kwam ik bij de afdeling terecht waar ik nu - vier jaar later - nog steeds zit. En ik doe nog altijd wat ik leuk vind: dingen uitpluizen en anders in elkaar zetten, zodat het beter werkt.”

Geen polonaise, wel een polo

“Ik solliciteerde in een pak, wist ik veel. Bleek niet nodig, want onze klanten zijn collega’s. Een polootje is prima, zeiden ze. Dat zegt veel over de cultuur. Die is professioneel, maar wel los. En veilig. Er is oog voor wie jij bent en oor voor jouw verhaal. Met mij kwamen er meer juniors werken en dat merk je aan de sfeer: veel energie. Je hebt te maken met vakinhoudelijke regels, soms opgelegd door mensen die ze zelf niet begrijpen. Dan is er absoluut ruimte om in discussie te gaan en je mening te geven.”

Regie over mijn agenda

“Mijn werk is heel afwisselend. Natuurlijk spreek je af wat er moet gebeuren, maar ik kies zelf wanneer ik wat doe. Dagje puzzelen? Dan duik ik in een model. Maar ik help ook nieuwe collega’s aannemen en geef presentaties: van kwartaalrapportages aan stakeholders tot kennis delen op een QRM-conferentie in Chicago. Ik heb zelfs een cursus storytelling gedaan om abstracte onderwerpen spannend over te brengen – erg nuttig. Je kunt en mag hier heel veel leren. Zelf regelen, dat wel.”

Innovatie

“We zijn jaren geleden overgestapt op Microsoft Azure. Dat schiep ruimte voor innovatieve tooling en werkvormen, via scrum/agile naar DevOps. Je werkt hier met nieuwe technologie. Maar we zijn ook een grote organisatie, waardoor je soms lang op goedkeuring moet wachten. Ik zeg: leg je daar nooit bij neer. Blijf vragen 'waarom'. Maar begrijp ook dat sommige regels er echt niet voor niets zijn.”

Een baan met toekomst

“Ik verkoop geen groene hypotheken, en toch heeft mijn werk impact. Doordat we de kosten van de bank tot op de cent kennen, kunnen we besparen en betere keuzes maken. En we beheersen risico’s voor onszelf én onze klanten. Dat zeg ik ook als ze op feestjes over negatieve rente of boetes beginnen: onze due diligence moet beter, maar ABN AMRO zet het klantbelang echt bovenaan. Daar ben ik trots op. Ik zit op mijn plek en weet wat ik wil: Chapter Lead* worden en uiteindelijk mijn eigen teams leiden. Twintig tot tachtig man beter maken in hun werk. Dat kan hier, geweldig toch?”

* Inmiddels heeft Bartjan de ambitie om Chapter Lead te worden werkelijkheid gemaakt!

More stories

The career of Aaron Kieboom

"There are always new systems and technologies we can apply in our work. We are constantly innovating, and that allows me to keep on challenging myself."

Read the story

Aaron Kieboom
Software developer

The career of Bartjan Happel

"Maths isn’t about numbers; it's about using logic to solve problems. Numbers are important in my work, but what really matters is the human behaviour behind them. That's what I try to predict with the models I build."

Read the story

Bartjan Happel
IT-engineer (QRM-expert)

The career of Benthe Hagemeijer

“We have so many different technologies and programming languages in-house; what’s more, we’re constantly developing new products. As an IT professional with ABN AMRO, you can never go stale.”

Read the story

Benthe Hagemeijer
Tikkie IT engineer

The career of Marcus van Bergen

“ABN AMRO is one of the three largest clearing parties in the world, but we don’t have a huge team, and that makes working here so special.” 

Read the story
Marcus van Bergen

Marcus van Bergen
Software Engineer

The career of Manuela  Fokkema

​​​“Many people still think you need to be very technically minded to work in IT. But I think it is a very creative field.”  

Read the story

Manuela Fokkema
Product owner

The career of Robert Lansing

“For me, the combination of technology and problem solving is as good as it gets.” 

Read the story

Robert Lansing
Netwerk Engineer

The career of Ewoud Zanders

“Change is the only constant, so it is vital you always continue to learn, work on your development and see if things can be done differently.” 

Read the story

Ewoud Zanders
Product Owner

At ABN AMRO, you work wherever you want

This is how we handle hybrid working.