Het verhaal achter het dossier ontvouwt zich gaandeweg

Auteur: Milan Flimel - KYC Analyst Detecting Financial Crime

Terug naar overzicht

24 mei 2022

Milan Flimel studeerde Economische Geografie aan de Universiteit van Utrecht en startte een kleine twee jaar geleden als KYC (Know Your Client) Analyst bij ABN AMRO. ‘Voor mij een carrièreswitch die goed heeft uitgepakt. Ik ben analytisch ingesteld en hou ervan uit te pluizen hoe zaken nu precies in elkaar zitten. Dat maakt dit werk ook zo leuk. Door vragen te stellen, gegevens op te vragen en verbanden te leggen ontvouwt het verhaal achter het dossier zich gaandeweg. Soms is het aanleiding om met klanten nieuwe afspraken te maken, soms schakelen we de overheid in. En in veel gevallen is er niets aan de hand en kunnen we het dossier gerustgesteld afronden.’

‘Criminele geldstromen zijn maatschappij-ontwrichtend, daar willen wij als bank vanzelfsprekend niet aan meewerken. De maatschappelijke verantwoordelijkheid die wij als bank dragen voor het opsporen van criminele geldstromen benadrukt het belang van mijn werk. Het plaatst me in een rol waarbij ik het gedrag van rekeninghouders probeer te toetsen op legitimiteit. Dat witwassen niet kan, daar zijn we het met z’n allen over eens. Maar wat doe je als een ouder, tijdens een vechtscheiding, de spaarrekening van zijn zoontje misbruikt om geld weg te sluizen? Ook dit soort activiteiten kunnen maatschappij-ontwrichtend werken.’

Crypto

Crypto valuta beginnen een steeds grotere rol te spelen binnen het KYC domein. Doordat deze markt complex en ongereguleerd is, is het voor criminelen mogelijk om grote geldbewegingen te realiseren op de blockchain zonder dat dit direct zichtbaar is voor een bank. De innovaties volgen zich overigens razendsnel op, waardoor het als bank belangrijk is om deze ontwikkelingen goed bij te houden.  Financiële activiteiten die decentraal op de blockchain uitgevoerd en geregistreerd worden, noemen we Decentralized Finance (DeFi). Een vorm van DeFi zijn de zogenaamde Initial Coin Offerings (ICO’s), waarbij een partij kapitaal verwerft door een cryptomunt te lanceren. Niets mis mee, maar je moet wel begrijpen hoe het werkt. 

Een ander voorbeeld van de mogelijkheden die de blockchain technologie ons biedt, is een Non-fungible Token (NFT). Dat is een soort eigendomsbewijs van een uniek digitaal item dat staat geregistreerd op een blockchain. De allereerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey werd bijvoorbeeld als NFT geveild voor ruim $ 2,9 miljoen. De waarde van een NFT valt moeilijk objectief vast te stellen, net als met kunst. Daarom leent deze technologie zich ook uitermate goed om geld mee wit te wassen. Want hoe kan beoordeeld worden of de enorme bedragen die zijn ontvangen voor een willekeurig digitaal kunstwerk niet eigenlijk betrekking hebben op een criminele geldstroom? Met mijn belangstelling en kennis van crypto en Decentralized Finance help ik mijn collega’s om deze black box te ontrafelen. Razend interessant.

Ontwikkeling

Hoewel ik relatief kort bij ABN AMRO werk, gaan voor mij binnen Detecting Financial Crime alle deuren open om mezelf verder te ontwikkelen. Over bijna elk denkbaar bancair onderwerp kan ik trainingen en opleidingen volgen en krijg ik de ruimte om de laatste ontwikkelingen op de voet te volgen. Het leuke is dat ik binnenkort ook training ga geven aan andere analisten over crypto valuta en de witwas-risico’s die in deze wereld verscholen liggen. Zo kan ik op mijn beurt weer bijdragen aan de kennisontwikkeling van mijn collega’s.

Auteur: Milan Flimel - KYC Analyst Detecting Financial Crime

Terug naar overzicht

Benieuwd hoe wij omgaan met hybride werken?

Wij hebben alles op een rij gezet