Cybersecurity is relevant voor de hele samenleving

28 april 2023

Rini Gopinath verhuisde naar Nederland om bij ABN AMRO te werken. 'Cybersecurity in de bankensector. Wat is er interessanter dan dit?'.

Wat doe je bij de bank? 

"Ik ben de Product Owner van het Online Brand & Phishing protection team. Wij beschermen de bank tegen online misbruik van het merk ABN AMRO en proberen phishingaanvallen te voorkomen. We zijn de hele dag bezig valse websites, e-mails, sms-berichten en nepprofielen op sociale media als Facebook, Instagram en zelfs TikTok op te sporen en uit de lucht te halen. Reputatierisico is een groot probleem. Onze merkidentiteit wordt gebruikt om mensen te lokken. Ik werk met vijf geweldige jongens. Ik kom zelf uit India, een van mijn teamleden komt oorspronkelijk uit Iran en de rest is Nederlands. We praten veel over werk maar ook regelmatig over gebruiken, tradities en eten uit ons land van herkomst. Wat is er goed aan, wat niet." 

En wat is er goed aan je werk? 

"Cybersecurity bij een bank.... Wat is er interessanter dan dit? Klanten kunnen zoveel geld verliezen door fraude, maar ook activa zoals juwelen, obligaties, et cetera. Wij beschermen hen tegen deze phishingfraude en beschermen ook onze eigen medewerkers tegen phishingaanvallen. Als student Informatica ontdekte ik wat er allemaal mogelijk is met kennis van de cyberwereld. Ik was verbaasd en besloot te leren hacken. Mijn eerste 'ontdekking' was de kwetsbaarheid van de website van mijn universiteit. Iedereen kon daar van alles opzetten. Hier werd mijn passie voor cyberbeveiliging geboren. Ik wil aan de goede kant staan. Daarom help ik nu organisaties zich te verdedigen tegen al die aanvallen. Ik ben zelfs naar Nederland verhuisd om dit werk bij ABN AMRO te doen." 

Waarom wilde je bij ABN AMRO werken? 

"Ik wilde heel graag in de financiële sector werken en ik ontdekte al snel dat ABN AMRO de ideeën van medewerkers serieus neemt. Daarom werk ik hier na zes jaar nog steeds. Als je een idee hebt, moet er iemand naar je luisteren. Mijn managers hebben altijd naar me geluisterd. Ze coachen je echt. Dat is goed voor je persoonlijke ontwikkeling en voor de bank. De bank geeft je zelfs elk jaar een mooi persoonlijk ontwikkelingsbudget. Met je eigen ideeën voeg je waarde toe aan de bank. Mijn leidinggevende vraagt ook altijd hoe ik mijn carrière zie. Als ik de bank moet verlaten voor mijn droom, is dat ook goed. Ik ben een half jaar geleden moeder geworden van een prachtige dochter, en nu merk ik dat de bank me alle ruimte geeft om bij mijn kind te zijn als dat nodig is. De bank staat voor Family comes First." 

Je werk klinkt spannend ... 

"Dat is het vaak ook. We delen hackverhalen en beveiligingsincidenten, trainen collega's van andere afdelingen en zijn alert op nieuwe soorten aanvallen wereldwijd. Mijn doel is om alle medewerkers van de bank bewust te maken van de gevaren die overal op het internet op de loer liggen en het cybercriminelen onmogelijk te maken mijn bank via phishingtechniek aan te vallen. Cybersecurity is zo'n hot topic. Niet alleen voor een bank, maar voor de hele samenleving. Iedereen moet de gevaren kennen en zich bewust zijn van wat je deelt op sociale media, waar je je wachtwoorden bewaart et cetera. Dus bescherm jezelf, maar ook je familie, je kinderen. Ik ken geen enkel kind dat niet op sociale media zit, maar ze moeten weten dat ze niet overal hun naam en gegevens kunnen achterlaten. Daarom geef ik lezingen op scholen." 

Waar loop je tegen aan binnen de bank? 

"Functies vragen vaak om minimaal vijf jaar ervaring. Dat is jammer, want zo ontdek je niet het potentieel van jongeren met minder werkervaring. Gelukkig komt daar nu verandering in. Na zes jaar de bank beschermen tegen cyberaanvallen, wilde ik hogerop. Ik vroeg of ze me de kans wilden geven, en dat deden ze. Ik had mezelf bewezen en werk nu als manager in een rol waarin al mijn interesses en vaardigheden samenkomen. Bovendien heeft de veiligheidsafdeling van de bank duidelijke doelen en een visie voor de komende jaren. Ook dat trekt mij." 

 

Heb je interesse in werken in het vakgebied van Rini? Check dan onze vacatures

Benieuwd hoe wij omgaan met hybride werken?

Wij hebben alles op een rij gezet