Mijn ontwikkeling bij de bank voelt als een rollercoaster

28 april 2023

Vivek Gupta wilde avontuur. "Ik wilde de wereld ontdekken, nieuwe mogelijkheden verkennen. Voor mijn werk reisde ik naar Nederland, en na een paar jaar in Nederland wist ik: dit is mijn plek, mijn nieuwe thuis." Inmiddels werkt hij ruim zeven jaar bij de bank. 

Wat doe je bij de bank? 

"Ik werk als Chapter Lead en mijn core business is testen en testautomatisering. We testen complexe, digitale systemen voor de hele bank. Aan de ene kant ben ik een techneut en aan de andere kant een manager. Ik begon met één 'chapter' toen ik deze functie een jaar terug overnam. Nu begeleid ik negen collega's bij hun professionele en persoonlijke groei." 

Wat trekt je meer: de technische kant of de managerrol? 

"Ik ben begonnen als een echte developer, maar ben me steeds meer aan het ontwikkelen tot een 'people manager'. Ik krijg veel energie van de mensen om me heen. Ik praat graag met mijn teamleden over de opleidingen die ze kunnen volgen, problemen die ze tegenkomen in het team, in hun werk… We hebben een zeer divers team met collega's uit Nederland, India, Polen, Italië, enzovoort. In de loop van de tijd ging ik inzien dat mijn roots weliswaar in India liggen, maar dat mijn communicatiestijl typisch 'Nederlands' is omdat ik direct ben. In de Indiase cultuur hebben de mensen een meer zachte, beleefde en diplomatieke communicatiestijl. Deze interculturele verschillen zorgen soms voor problemen. Die zie ik ontstaan, en daar wil ik mensen bewust van maken." 

Waarom wil je dat? 

"Cultureel bewustzijn is precies wat de samenleving nodig heeft. We moeten erkennen dat een wereld is bedoeld voor verschillende mensen en hun respectievelijke culturen. Soms lijkt iets een technisch probleem, maar achteraf blijkt het een communicatieprobleem, door culturele verschillen. Ik heb hierover een paar blogs geschreven, die op intranet staan. Met een beetje humor en mijn eigen ervaring met de Nederlandse en Indische cultuur probeer ik deze dingen te delen met de mensen om mij heen. Ik woon nu meer dan zeven jaar in Nederland en ik noem dit mijn nieuwe thuis. Dit is mijn plek. Ik heb in korte tijd heel veel geleerd. Ik heb me sterk ontwikkeld in deze cultuur. Mijn ontwikkeling voelt als een rollercoaster." 

Een rollercoaster? Vertel!

"Ik kwam hier ruim zeven jaar geleden binnen als ontwikkelaar die zich de hele dag achter mijn pc verschool om programma's te schrijven en te testen. Als ik in een groep van tien mensen iets moest zeggen, vond ik dat door mijn introverte persoonlijkheid een uitdaging. Maar ik wilde mezelf meer laten zien. En met de steun en aanmoediging die ik kreeg van collega's om me heen, gaf ik vier jaar geleden mijn allereerste presentatie op een podium voor 300 mensen. Dat was een life changing moment in mijn carrière. Vanaf dat moment was de angst voor mensen verdwenen en verliep communicatie soepeler. Ik kon deze stap zetten door het vertrouwen dat de product owner, mijn managers en mijn collega's in mij hadden. Wat ook hielp waren de leiderschapsprogramma’s die ik binnen de bank volgde." 

Wat kan er beter binnen de bank? 

"We zijn een bank, én een zeer sterke, vooruitstrevende en innovatieve IT-organisatie. We werken met de nieuwste trends en technologieën, en daarom is het voor mij ongelooflijk bevredigend om hier te werken. Alles wat je zou willen in een organisatie is hier aanwezig. Het is aan de werknemers om die kansen te benutten. Neem eigenaarschap en verantwoordelijkheden, en vraag jezelf af wat en hoe je kunt bijdragen op jouw niveau, binnen je team, en uiteindelijk aan de organisatie. Soms speelt er een issue tussen IT en de business, vaak door miscommunicatie. Daar heb je het weer: communicatie. Daar werken we aan." 

 

Heb je interesse in werken in het vakgebied van Vivek? Check dan onze vacatures

Benieuwd hoe wij omgaan met hybride werken?

Wij hebben alles op een rij gezet