Ik, werken bij de bank? It doesn’t make any sense!

8 augustus 2023

Het stond nou niet bepaald op haar wensenlijst: een stage bij de bank. Toch loopt de derdejaarsstudent Keisha sinds een aantal maanden - tegen al haar verwachtingen in - met veel plezier rond op het hoofdkantoor in Amsterdam: ‘’Ik dacht: ik studeer social work, hoe ga ik werken bij ABN AMRO? It doesn’t make any sense!’’

Het is februari 2023, even na negen uur. De 25-jarige Keisha Opoku loopt enigszins gespannen het hoofdkantoor van ABN AMRO aan de Gustav Mahlerlaan binnen. Onder de indruk van het grote gebouw, ziet ze haar medestudent staan, gekleed in een loungewear outfit. ‘’Oh nee’’, denkt Keisha, ‘’ik ben veel te netjes gekleed. En waar moet ik heen? Dit gebouw is zo groot, hoe ga ik hier ooit de weg vinden?’’

Eenmaal aangekomen op de vierentwintigste verdieping, valt de spanning van haar schouders. Ze wordt met open armen ontvangen door haar team Lead by Example. ‘’Ik dacht dat het heel eng zou zijn, maar dat viel reuze mee. Er was van alles geregeld voor mijn komst. En ik kreeg natuurlijk de ABN AMRO koffiebeker, zo leuk!’’, vertelt Keisha.

Samenwerking Social Point

Keisha Opoku – geboren en getogen in Amsterdam-Zuidoost – studeert social work aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en krijgt tijdens haar studie geregeld gastcolleges van mensen uit het veld. Zo ook van Kwame Agyapong-Ntra van Stichting SPE. Dat is een organisatie die zich inzet voor de kennisontwikkeling van met name jongeren in Amsterdam Zuidoost, en - net als ABN AMRO - onderdeel is van het Masterplan Zuidoost.  

Drie weken na het gastcollege krijgt Keisha een telefoontje van Kwame. Hij vertelt dat er bij ABN AMRO een vacature is voor het meewerken aan het Social Point, een programma van ABN AMRO waarmee kennis, ervaring en middelen op het gebied van financiële weerbaarheid en ondernemerschap worden ingezet voor mensen met minder kansen in de samenleving. Een van de acties is het creëren van stageplekken voor jongeren uit Amsterdam-Zuidoost. 

''Hij vond die vacature interessant voor mij. Maar ik dacht: ik doe social work, hoe ga ik werken bij ABN AMRO? It doesn’t make any sense!’’ Hoewel ze in eerste instantie sceptisch is, besluit Keisha toch te solliciteren. ‘’Ik had me ingelezen op het Masterplan Zuidoost, en dacht: dit is gewoon een great opportunity om een netwerk op te bouwen en kennis te maken met lokale organisaties. Mijn gevoel zei dat hier mooie dingen uit konden ontstaan.’’

Binnenkort zelf voor de klas?

En dat gevoel blijkt te kloppen, want bijna een half jaar later heeft Keisha alles behalve spijt van haar keuze. ‘’Geen dag hier is hetzelfde. Je ontmoet elke dag nieuwe collega’s, waardoor je gechallenged wordt jezelf te kunnen presenteren. Ik heb veel meetings met collega’s, maar ook met mensen van buitenaf. En verder voer ik mijn dagelijkse taken uit.’

‘’Nu ben ik bijvoorbeeld bezig met desk research over schuldhulpverlening en zoek ik uit wat ABN AMRO aanbiedt op het gebied van schuldenpreventie en financiële educatie. Ook werk ik aan een opzet voor een training die ik binnenkort ga geven op een middelbare school in Amsterdam-Zuidoost, over stereotypes en vooroordelen. In die training willen we jongeren vooral bewust maken over diversiteit, inclusie, vooroordelen en hoe je daar mee om kan gaan, ook binnen het bedrijfsleven.’’

Over de begeleiding bij ABN AMRO vertelt ze: ‘’Ik krijg veel vrijheid van mijn team om uit te zoeken wat ik leuke projecten vindt. En mijn begeleider Marit helpt me daar heel goed bij, ook buiten de stage. Thuis heb ik wat dingen meegemaakt, en zij steunt me daar bij. Zo hoorde ik laatst dat m’n bijbaan afloopt. Marit heeft me geholpen met vacatures zoeken.’’ 

Stage bij ABN AMRO

Keisha zou een stageplek dan ook zeker aanraden bij studiegenoten en vrienden. ‘’Een collega van mijn bijbaan doet toevallig ook social work, en ik heb al tegen haar gezegd dat ze dit ook moet doen. Het is een super leerzame ervaring, en het staat heel goed op je CV. Door deze stage heb ik veel meer discipline gekregen. Ik heb geleerd om routinematig te werken, contact te onderhouden en mezelf gepusht om dingen te doen die ik normaal gesproken niet zou doen.’’

En welke tip zou ze aankomende stagiairs meegeven? ‘’Als je iemand bent die niet elke dag hetzelfde wil doen, ervan houdt om af en toe te reizen naar een plek in Nederland voor meetings: solliciteer voor een stage bij ABN AMRO! Het zal echt je ogen openen. O ja, en je kan je hier gewoon casual kleden.’’

Jouw stage bij ABN AMRO

Ook stage lopen bij ABN AMRO? Met ruim 500 stagevacatures zit er vast een geschikte plek voor jou tussen. Bekijk de vacatures.

Benieuwd hoe wij omgaan met hybride werken?

Wij hebben alles op een rij gezet