Adriaan van Zijl

Legal counsel

“Als legal counsel ben ik betrokken bij belangrijke zaken, geef ik regelmatig ongevraagd advies én heb ik veel contact met klanten en hun adviseurs. Dat miste ik toen ik advocaat was.”

Legal & Compliance

Maatwerk om zakelijke klanten te helpen betalen

“Zes jaar geleden ben ik bij ABN AMRO begonnen als legal counsel – bedrijfsjurist in het Nederlands. Ik richt me vooral op herstructureringen en insolventies bij zakelijke klanten. Als de risico’s van een krediet groter worden, geeft de bank daar extra aandacht aan. Daarbij komen veel juridische vraagstukken kijken. Ik ben bijvoorbeeld betrokken bij onderhandelingen over kredietvoorwaarden, de begeleiding van transacties en gesprekken met curatoren.”

Geen dag is hetzelfde

“Wat de beste aanpak is, hangt natuurlijk sterk af van het type klant en de situatie. Soms werk ik aan een lang en complex onderhandelingstraject met een grote corporate, waarbij mogelijk een deel van de schuld wordt geherstructureerd. En de volgende dag probeer ik een discussie met een curator over de zekerheden van de bank in goede banen te leiden.”

“Elke klant en elke uitdaging vraagt om een aanpak op maat. Of er nou moet worden onderhandeld, bemiddeld of geprocedeerd: ik zorg ervoor dat alles zo goed mogelijk verloopt. Dat maakt mijn werk zo afwisselend en uitdagend.”

Hoog niveau

“Je kunt ons Legal-team zien als het expertisecentrum op ons vakgebied binnen de bank. Collega’s kloppen bij ons aan als ze vragen hebben of problemen tegenkomen, omdat ze weten dat wij de kennis en ervaring hebben om ze te helpen. Dat maakt het voor ons belangrijk om elke keer weer gedegen advies te geven. Dat moet niet alleen juridisch kloppen, maar ook praktisch bruikbaar zijn. Dat zorgt ervoor dat onze lat hoog ligt.”

Advocaat vs. bedrijfsjurist

“Voordat ik bij de bank werkte, was ik advocaat bij een groot advocatenkantoor in Amsterdam. Dan werd ik vaak ingeschakeld om een klein stukje van een juridisch traject uit te voeren. Als bedrijfsjurist maak ik het hele traject mee en heb ik een belangrijke rol bij het bepalen van de aanpak en het eindresultaat. Dat ligt mij wel. Wat ik ook leuk vind, is dat ik veel contact heb met klanten van de bank. Dat heb je toch minder als advocaat. Bovendien heb je als bedrijfsjurist – helemaal bij zo’n grote organisatie als ABN AMRO – meer mogelijkheden om je te richten op het werk dat je interessant vindt.”

Zelf bepalen hoe je groeit

“Die ruimte om je eigen aandachtsgebied te kiezen, is ook fijn met het oog op je inhoudelijke ontwikkeling. Ik kan vaak zelf bepalen op welke werkzaamheden de nadruk ligt: wil ik beter worden in herstructureringen, of me juist richten op de grotere insolventie-dossiers? Met ruim honderd ervaren juristen om je heen – waarvan twaalf in mijn eigen team – is er altijd wel iemand van wie je iets kunt leren.”

“Daarnaast heb je bij de bank de mogelijkheden om verder te leren. Ik heb bijvoorbeeld een opleiding gedaan over financiële economie voor insolventie-advocaten aan de Erasmus Universiteit. Bovendien leer je automatisch door constant op de hoogte te blijven van alle relevante regelgeving en jurisprudentie – omdat het nodig is voor je eigen werk, maar ook omdat we onze collega’s binnen de bank daar regelmatig presentaties over geven.”

Meer verhalen

De loopbaan van Marije Veenhuizen

“Grote zaken, veelzijdige teams en verschillende rechtsgebieden: je wordt hier continu uitgedaagd!”

Lees het verhaal

Marije Veenhuizen
Legal counsel

De loopbaan van Margot Kuijpers

“Innovatie en wet- en regelgeving gaan niet altijd hand in hand. Ik zie het als een uitdaging om de bank te helpen innoveren binnen de kaders van de wet.” 

Lees het verhaal

Margot Kuijpers
Legal counsel

De loopbaan van Maico Majado van Dreumel

“Bij ABN AMRO kijken we constant of onze producten nog voldoen aan de maatschappelijke normen.”

Lees het verhaal

Maico Majado van Dreumel
Business compliance officer

Benieuwd hoe wij omgaan met hybride werken?

Wij hebben alles op een rij gezet