Ik voel de ruimte om autonoom te werken

Auteur: Peter Koning - Regulatory Model Management Specialist

Terug naar overzicht

28 april 2023

Peter Koning zocht diepgang en deed daarom na zijn bachelor Bedrijfskunde een master Econometrie. Daarna zocht hij een werkplek met een mix van kwantitatief en kwalitatief werk, verantwoordelijkheid en vrijheid. Die plek vond hij bij de bank. "Ik ben blij dat ik weer terug ben." 

Wat doe jij bij de bank? 

"Ik ben Regulatory Model Management Specialist, oftewel: mijn collega’s en ik zorgen dat onze risicomodellen voor kapitaalberekening voldoen aan de wet- en regelgeving. De regelgeving is op sommige punten vrij algemeen en dit vertalen wij naar de context van ABN AMRO. Andersom zorgen wij er ook voor dat alle veranderingen binnen de bank en het effect daarvan op de kapitaalberekening helder en steekhoudend worden overgebracht naar de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB heeft de regelgeving bepaald en mist veel van onze context, dus die communicatie vraagt strategie en argumentatie." 

Wat trekt je aan in ABN AMRO? 

"Ik word sowieso getrokken door de bankensector omdat ik wil begrijpen hoe een bank werkt. Waarom valt de ene bank om en de andere niet? Na mijn bachelor Bedrijfskunde miste ik wat diepgang en daarom heb ik daarna een master Econometrie behaald. Ik kon in deze studie werken met data en wiskundige modellen. ABN AMRO vind ik aantrekkelijk door de cultuur. We werken met elkaar om samen iets te bereiken en halen daarbij het beste in elkaar naar boven. Soms moet je dan zeggen waar het op staat, daar is ruimte voor en daar hou ik van. Ook voel ik hier een enorme vrijheid. Vrijheid om, waar mogelijk, te werken hoe, waar en wanneer ik wil, als ik maar lever wat er is afgesproken. Die vrijheid zit ‘m deels in het hybride werken waar ABN AMRO voor heeft gekozen – voor mij betekent dat één tot drie dagen op kantoor en de rest thuis. En voor een deel zit het in de zelfstandigheid van werken. Ik krijg verantwoordelijkheid en die pak ik dus ook. Dat zorgt ervoor dat ik me autonoom voel en dat is een belangrijke motor voor mij. Ik denk dat ik mede daardoor snel ben gegroeid binnen de bank. Daardoor heb ik in twee jaar tijd promotie kunnen maken." 

Twijfel je wel eens over je baan? 

"Op dit moment niet. Elke zomer- en kerstvakantie hou ik mijn werk tegen het licht: hoe vond ik het gaan het afgelopen half jaar en hoe zie ik het komende jaar voor me? Heb ik genoeg plezier en uitdaging gehad en zie ik genoeg ruimte voor vakinhoudelijk en persoonlijke groei? Binnen de bank is er volop ruimte om dat gesprek aan te gaan, en dus ruimte om te groeien. Twee jaar geleden deed zich de mogelijkheid voor om terug te keren bij ABN AMRO – ik had hier mijn scriptiestage gelopen. Daar heb ik niet lang over na hoeven denken. Hier vond ik uitdaging en vakinhoudelijk interessante materie. Dat het een goede keuze is geweest was wel duidelijk: mijn vrouw merkte dag en nacht verschil in de manier waarop ik thuiskwam toen ik eenmaal bij de bank werkte." 

Hoe zorg jij voor een goede werk-privé balans?

"In november ben ik vader geworden van mijn tweede dochter. Daarvoor heb ik zes weken volledig doorbetaalde geboorteverlof gekregen. Daarnaast ga ik in september nog ouderschapsverlof opnemen: vier weken volledig betaald en vijf weken 70% salaris. Dat vind ik super geregeld. Ook binnen ons team proberen we ruimte te creëren voor een goede balans tussen hard werken en een positieve impact maken op de maatschappij. Zo hebben we in het kader van Banking for better days een dag met het hele team geholpen bij de organisatie en uitvoering van een sportdag voor kinderen uit achterstandswijken. Het geeft mij een prettig gevoel dat hier ruimte voor is." 

Wat kan er beter bij de bank? 

"Om samen het beste te doen en de bank continu te verbeteren, is het belangrijk je altijd open te stellen voor het perspectief van een ander. Hier kunnen we binnen de bank soms nog wel een stap in zetten. Mijn collega’s en ik besteden relatief veel tijd aan het creëren van wederzijds begrip en het op één lijn krijgen van mensen met verschillende perspectieven. Aan de ene kant is er de business, aan de andere kant de regelgeving en met aan beide kanten een eigen context en belangen. Als de bereidheid om elkaar te willen begrijpen er eenmaal is, kan er weinig meer misgaan. Daarom is het zo belangrijk om echt open te staan voor het perspectief van de ander. Als de brede blik er is aan beide kanten, zetten we in korte tijd echt iets moois neer." 

 

Heb je interesse in werken in het vakgebied van Peter? Check dan onze vacatures

Auteur: Peter Koning - Regulatory Model Management Specialist

Terug naar overzicht

Benieuwd hoe wij omgaan met hybride werken?

Wij hebben alles op een rij gezet