Bartjan Happel

IT-engineer (QRM-expert)

“Wiskunde gaat over problemen oplossen met logica, niet over getallen. In mijn werk gaat vooral om het menselijk gedrag achter de cijfers. Dat voorspel ik met de modellen die ik bouw.”

IT

Puzzelen voor pro’s

“Een bank draait om geld, dat snapt iedereen. Het gaat eruit, als lening of hypotheek. En het komt binnen, bijvoorbeeld via spaartegoeden. Maar hoe dat financiële verkeer binnen de bank loopt, is minder bekend. Voordat ABN AMRO een hypotheek verstrekt van – laten we zeggen – een half miljoen, gaan we natuurlijk niet zitten wachten tot iemand toevallig precies vijf ton op zijn spaarrekening parkeert. Dat geld stroomt heen en weer tussen afdelingen, die onderling rente betalen en ontvangen. De mijne heet Asset & Liability Management en monitort al die transacties. We zijn in feite de bank binnen de bank. Onze klanten zijn dus geen particulieren of bedrijven, maar collega’s.”

Wiskundige waarzegger

“We voorspellen ook de toekomst van ABN AMRO. Dat zijn er twee: een theoretische en een reële. De eerste is gebaseerd op alles wat zwart-op-wit staat. Vrij overzichtelijk, want contracten veranderen niet. Maar mensen wel. Neem nou die hypotheek van daarnet. De afspraak is dat die in dertig jaar wordt afgelost. Maar wat nou als iemand dat sneller doet, een ander huis koopt of oversluit? Afwijkend gedrag, maar wel de ‘werkelijke werkelijkheid’. En die is lastiger te voorspellen. Zo is er veel dat we niet kunnen, maar wel moeten weten. Voor onze eigen positie, maar ook door strenge regelgeving. Ik bouw, implementeer en configureer wiskundige modellen die het gedrag áchter de cijfers laten zien.”

Slim met een missie

“Hoe abstracter de wiskunde, hoe leuker. Daarom ben ik het gaan studeren. De enige cijfers die ik daar tegenkwam, waren de paginanummers van mijn studieboeken. Wiskunde gaat veel meer over problemen oplossen met logica. Puzzelen voor gevorderden, heerlijk! Toen ik klaar was, zeiden ze: 'Zo, nu kun je goed nadenken. Veel succes.' De wetenschap zag ik niet zitten, het bedrijfsleven wel. Via een IT-bureau kwam ik bij de afdeling terecht waar ik nu - vier jaar later - nog steeds zit. En ik doe nog altijd wat ik leuk vind: dingen uitpluizen en anders in elkaar zetten, zodat het beter werkt.”

Geen polonaise, wel een polo

“Ik solliciteerde in een pak, wist ik veel. Bleek niet nodig, want onze klanten zijn collega’s. Een polootje is prima, zeiden ze. Dat zegt veel over de cultuur. Die is professioneel, maar wel los. En veilig. Er is oog voor wie jij bent en oor voor jouw verhaal. Met mij kwamen er meer juniors werken en dat merk je aan de sfeer: veel energie. Je hebt te maken met vakinhoudelijke regels, soms opgelegd door mensen die ze zelf niet begrijpen. Dan is er absoluut ruimte om in discussie te gaan en je mening te geven.”

Regie over mijn agenda

“Mijn werk is heel afwisselend. Natuurlijk spreek je af wat er moet gebeuren, maar ik kies zelf wanneer ik wat doe. Dagje puzzelen? Dan duik ik in een model. Maar ik help ook nieuwe collega’s aannemen en geef presentaties: van kwartaalrapportages aan stakeholders tot kennis delen op een QRM-conferentie in Chicago. Ik heb zelfs een cursus storytelling gedaan om abstracte onderwerpen spannend over te brengen – erg nuttig. Je kunt en mag hier heel veel leren. Zelf regelen, dat wel.”

Innovatie

“We zijn jaren geleden overgestapt op Microsoft Azure. Dat schiep ruimte voor innovatieve tooling en werkvormen, via scrum/agile naar DevOps. Je werkt hier met nieuwe technologie. Maar we zijn ook een grote organisatie, waardoor je soms lang op goedkeuring moet wachten. Ik zeg: leg je daar nooit bij neer. Blijf vragen 'waarom'. Maar begrijp ook dat sommige regels er echt niet voor niets zijn.”

Een baan met toekomst

“Ik verkoop geen groene hypotheken, en toch heeft mijn werk impact. Doordat we de kosten van de bank tot op de cent kennen, kunnen we besparen en betere keuzes maken. En we beheersen risico’s voor onszelf én onze klanten. Dat zeg ik ook als ze op feestjes over negatieve rente of boetes beginnen: onze due diligence moet beter, maar ABN AMRO zet het klantbelang echt bovenaan. Daar ben ik trots op. Ik zit op mijn plek en weet wat ik wil: Chapter Lead* worden en uiteindelijk mijn eigen teams leiden. Twintig tot tachtig man beter maken in hun werk. Dat kan hier, geweldig toch?”

* Inmiddels heeft Bartjan de ambitie om Chapter Lead te worden werkelijkheid gemaakt!

Meer verhalen

De loopbaan van Aaron Kieboom

“Er zijn altijd nieuwe systemen en technieken die wij kunnen inzetten bij ons werk. We zijn telkens aan het innoveren, daardoor blijf ik mezelf uitdagen.”

Lees het verhaal

Aaron Kieboom
Software-ontwikkelaar

De loopbaan van Benthe Hagemeijer

“We hebben zo veel technieken en programmeertalen in huis. En we ontwikkelen steeds weer nieuwe producten. Als IT’er kun je bij ABN AMRO onmogelijk vastroesten.”

Lees het verhaal

Benthe Hagemeijer
IT engineer Tikkie

De loopbaan van Marcus van Bergen

“Wereldwijd is ABN AMRO een van de drie grootste clearing-partijen. Toch is ons team niet enorm, dát maakt het zo uniek om hier te werken.” 

Lees het verhaal
Marcus van Bergen

Marcus van Bergen
Software Engineer

Benieuwd hoe wij omgaan met hybride werken?

Wij hebben alles op een rij gezet