Ellen de Weerd

Process & project enabler

“Mensen vooruithelpen, daar doe ik het voor!”

Operations

Versnellen, verbeteren, vernieuwen én hervormen: Ellen zet zich in voor de bank van de toekomst

Ellen de Weerd is er maar druk mee! Naast haar baan als process & project enabler is ze ook nog eens voorzitter van de ondernemingsraad Innovation & Technology bij ABN AMRO. Twee totaal verschillende functies, die ze met liefde combineert. En daar krijgt ze binnen de bank alle ruimte voor.

Bewust bij de bank

“Toen ik vijf jaar geleden afstudeerde aan de Eindhoven University of Technology wist ik al dat ik bij een corporate aan de slag wilde. Uitgeleerd was ik nog lang niet, en binnen zo’n grote organisatie kun je jezelf ontwikkelen op allerlei vlakken. Ontdekken wat je leuk vindt en waar je goed in bent. 

Na een aantal gesprekken bij verschillende organisaties had ik met ABN AMRO de beste klik. Vooral het Young IT-programma bleek een schot in de roos. Bij dit traineeship-traject van anderhalf jaar werd ik in een vaste functie aangenomen en kreeg ik een gerichte opleiding met persoonlijke coaching. Zo heb ik mijn basis snel versterkt.”

Slimmer, sneller en prettiger werken

“Na ruim twee jaar op de IT-afdeling als development engineer, ben ik naar Operations overgestapt. Iets minder in de harde IT-techniek en wat meer samen met de gebruikers. Dat past beter bij mij. Ik vind het leuk om anderen vooruit te helpen. Ervoor te zorgen dat zij meer plezier en voldoening uit hun werk halen. 

Als process & project enabler ga ik met allerlei bankcollega’s om tafel om processen voor de klant te optimaliseren. Bijvoorbeeld voor de aanvraag van een betaalpas, het wijzigen van een rechtsvorm of de onboarding van nieuwe klanten.  

Samen lichten we processen door, achterhalen we waar knelpunten zitten en vogelen we uit hoe we ze zo snel mogelijk kunnen oplossen. Vervolgens creëer ik de technologie achter de nieuwe workflow en stem ik de aangepaste werkwijze af met betrokken teams en afdelingen. 

Door omslachtige processen aan te pakken en onderdelen te automatiseren waar mogelijk, zorg ik ervoor dat collega’s hun werk sneller en makkelijker kunnen doen. Daardoor houden ze tijd over voor inhoudelijk interessantere taken.”

In de bres voor I&T

“Hoe ik in de medezeggenschapsraad terecht ben gekomen? Eigenlijk heb ik me er in een opwelling voor aangemeld. Maar zodra ik de eerste gesprekken had gevoerd, wist ik het zeker: dit is echt iets voor mij. Via dit platform kan ik namelijk nog meer voor mijn collega’s betekenen.

Met de medezeggenschapsraad vertegenwoordigen we iedereen binnen het domein Innovation & Technology. We worden door bestuurders betrokken bij belangrijke strategische beslissingen, zoals duurzaamheidstrajecten, reorganisaties en werkdruk onder het personeel. Aan ons de taak om op te komen voor de belangen en standpunten van de I&T-populatie. 

Sinds kort ben ik voorzitter van de medezeggenschapsraad en deze rol ligt me uitstekend. Het takenpakket is gevarieerd en ik werk vooral op strategisch niveau. Een perfecte tegenhanger voor mijn baan bij Operations, die veel meer draait om technische kennis en skills. Ik ben dan ook erg blij dat ik van ABN AMRO de ruimte krijg om mijn tijd fiftyfifty over deze twee functies te verdelen.” 

Vrouwen aan de top

“Hoewel er de afgelopen jaren al flinke stappen zijn gezet, worden vrouwen in het Nederlandse bedrijfsleven nog steeds vaak ondervertegenwoordigd of ondergewaardeerd. Ik zet me in voor gelijke kansen. Bijvoorbeeld door over dit onderwerp te spreken op universiteiten, maar ook door een studente te coachen die na haar studie werktuigbouwkunde waarschijnlijk veel mannelijke collega’s zal treffen.

Ook op dit vlak voel ik veel steun van ABN AMRO. Zo stelde mijn manager zonder twijfel extra ontwikkelbudget beschikbaar toen ik aangaf het ‘Women Corporate Directors Program’ te willen doen.
Een opleidingstraject dat gericht is op vrouwen die gaan deelnemen aan een raad van toezicht, raad van commissarissen of raad van advies. Zover ben ik nog niet, maar die ambities heb ik zeker.

Het doet me goed om te zien dat de bank op allerlei niveaus steeds diverser wordt. Een goed voorbeeld? Tijdens mijn eerste termijn in de I&T medezeggenschapsraad was ik de enige vrouw. De nieuwe raad bestaat uit zes mannen en vijf vrouwen, waarvan drie gekozen zijn in het dagelijks bestuur. Vooruitgang dus, en snel ook!”

Benieuwd hoe wij omgaan met hybride werken?

Wij hebben alles op een rij gezet