Waar ben je naar op zoek?

Benthe Hagemeijer

IT engineer Tikkie

“We hebben zo veel technieken en programmeertalen in huis, bovendien ontwikkelen we aan de lopende band nieuwe producten. Als IT’er kun je bij ABN AMRO onmogelijk vastroesten.”

Het woord ‘Tikkie’ staat zelfs in de Van Dale

“Het klink misschien gek, maar het leukste aan m’n studie psychologie vond ik statistiek. Wat ik daarna wilde doen wist ik nog niet. Doorstuderen, wiskunde misschien? Ik kwam een IT-opleiding tegen waarbij ik een traineeship kon volgen bij een extern bedrijf. Leren en werken tegelijk, dat leek me wel wat. Zo kwam ik bij ABN AMRO terecht, in het team van Tikkie.”

Overstappen naar ABN AMRO

“Niet veel mensen weten dat Tikkie van ABN AMRO is. Het is een initiatief van de bank, in 2016 opgezet als start-up om makkelijk kleine bedragen aan elkaar terug te betalen, via welke bank dan ook. Mensen gebruiken het woord ‘tikkie’ inmiddels voor elke vorm van online betaalverzoeken, dat geeft wel aan hoe populair de app is. Sinds 2019 staat het zelfs in de Van Dale!”

“Als trainee heb ik bij Tikkie eerst anderhalf jaar supportwerk gedaan. Het was fijn om de fintechwereld op deze manier te leren kennen. Toen de bank me een vast contract aanbood, kreeg ik ook nog eens alle ruimte om te onderzoeken wat ik verder binnen de IT wilde doen. Die keuzevrijheid is hier kenmerkend: heb je ergens interesse in, ga dan vooral kennismaken, advies vragen en meelopen. Ik heb uiteindelijk gekozen voor programmeren.”

Puzzels en restaurantbonnen

“Ik kon meteen aansluiten bij een developmentteam en extra trainingen volgen. Het gepuzzel van dit werk past goed bij me, ik ben van nature analytisch. We verbeteren de app constant, bouwen bijvoorbeeld API’s voor zakelijke klanten en hebben een portal waar ze cvs-bestanden in bulk kunnen uploaden en versturen. Wanneer ik trots ben? Als ik een ingewikkeld stukje code heb geschreven. En als ik samen met m’n collega’s mooie dingen voor elkaar krijg. Ik vind het heel tof als we iets compleet nieuws neerzetten. Neem Tikkie voor horeca, dat bestaat pas net. Stel dat je in een restaurant zit en wil afrekenen, dan scan je de QR-code op de bon en kun je mobiel betalen, plus snel de rekening splitten. We krijgen als team veel ruimte om innovatief bezig te zijn, en die pakken we ook echt.”

Alles behalve duf

“Of er misvattingen bestaan over werken bij ABN AMRO? Ik had niet verwacht dat de sfeer zo open zou zijn. Een bank leek me best een beetje saai, mensen in kantoortjes die hun eigen ding doen. Maar de organisatie is ontzettend flexibel en vernieuwend. Ook buiten werk om wordt er van alles geregeld: van een pubquiz of bierproeverij tot andere leuk teamuitjes. Er zijn aardig wat collega’s die ik inmiddels vrienden noem.”

“Verder heeft de bank een grote maatschappelijke rol. Daar was ik me eerst niet zo van bewust, maar als medewerker krijg je dat echt wel mee. Een tijd geleden heb ik via ABN AMRO Foundation vrijwilligerswerk gedaan. Dat vond ik geweldig en ga ik binnenkort weer doen – dit keer word ik als leesmaatje gekoppeld aan een kind dat de hulp goed kan gebruiken. Ik kijk ernaar uit!”

Stippel je eigen carrièrepad uit

“ABN AMRO is zo groot, je kunt er als IT’er een heleboel kanten op. We werken met verschillende financiële infrastructuren, specifiek afgestemd op allerlei klantgroepen. Er worden aan de lopende band nieuwe producten ontwikkeld. En bij Tikkie gebruiken we weer heel andere programmeertalen dan andere teams. Je hoeft hier echt niet vast te roesten, van al die technieken en specialismes kun je juist wat meepikken.” 

“De afgelopen maanden ben ik weer aan het rondkijken. Wat wil ik nog meer uitproberen? Ik heb besloten taken toe te voegen van business analist. Dat betekent dat ik concrete ideeën voor onze app of site technisch verder ga uitdenken, door te praten met programmeurs en interne gebruikers. Voorlopig ben ik hier niet uitgeleerd!”

Meer verhalen

De loopbaan van Bartjan Happel

“Wiskunde gaat over problemen oplossen met logica, niet over getallen. In mijn werk zijn cijfers belangrijk, maar het gaat vooral om het menselijk gedrag erachter. Dat voorspel ik met de modellen die ik bouw.”

Lees het verhaal

Bartjan Happel
IT-engineer (QRM-expert)

Benieuwd hoe wij omgaan met hybride werken?

Wij hebben alles op een rij gezet