Mike Otten

Director Corporate Sales, Interest Rates

“Al op mijn 29ste mocht ik een Corporate Sales-desk in het buitenland opzetten. Dat is typisch ABN AMRO: je krijgt hier al op jonge leeftijd veel verantwoordelijkheid.”

Corporate Banking

Naar ABN AMRO voor de inhoud

“Toen ik student was, ben ik in aandelen en obligaties gaan beleggen. Voor het rendement natuurlijk, maar ook uit interesse. Wat me vooral interesseerde? Hoe politieke en economische gebeurtenissen in de wereld de financiële markten beïnvloeden. Tijdens m’n studie Bedrijfskunde heb ik hier vakken in gevolgd, maar ik wilde er nóg dieper induiken. Vooral de complexiteit van financiële instrumenten, zoals derivaten, trok me aan. Ik wilde ze begrijpen: wat doen ze, en hoe kunnen ze bijdragen aan het beheren van financiële risico’s?”

“Vanuit die inhoudelijke interesse ben ik bij ABN AMRO terechtgekomen. Binnen Nederland is dit de enige bank met een specifiek traineeprogramma voor Markets, waarin je echt wordt klaargestoomd voor het vak. Hier heb ik na m’n afstuderen op gesolliciteerd, en ik werd aangenomen!” 

De spanning van het vak

“Na het traineeship ben ik doorgegroeid naar een functie als valuta- en optiehandelaar. Dat heb ik drie jaar gedaan, samen met een team van ervaren professionals. Ik hou van de snelheid en spanning die dit vak met zich meebrengt. ’s Ochtends wakker worden, op je telefoon kijken wat er in het nieuws is, de financiële markten checken en denken: ‘Daar gaan klanten over bellen.’ En hup, door naar kantoor, waar de eerste klant al aan de lijn hangt omdat die een transactie wil doen.”   

Alleen naar Azië

“En toen kwam er een grote kans op m’n pad: ik mocht naar Singapore om daar een Corporate Sales-desk op te zetten. Eigenhandig, en dat op 29-jarige leeftijd. Dat is, denk ik, typisch ABN AMRO: je krijgt hier al op jonge leeftijd veel verantwoordelijkheid. Of dat nu binnen of buiten Nederland is.”

“Ik ben naar Singapore gegaan en heb daar een Corporate Sales-desk voor de APAC-landen opgezet. Van desk set-up tot infrastructuur en acquisitie: ik deed in het begin alles zelf, een geweldige ervaring. Ook had ik m’n eigen klantenportefeuille. Voor hen bouwde ik, met m’n team, onder andere derivaten in valuta en rente. ‘Over the counter’, noemen we dat: producten die je niet op de beurs vindt, maar die voor een specifieke klant en met een specifiek doel zijn gemaakt.”

Poolmanager van je eigen traineeship

“Na drie jaar in Azië ben ik teruggekomen naar Nederland, omdat ABN AMRO haar kantoren buiten Europa ging afbouwen. De eerste twee jaar ben ik vooral bezig geweest met de afhandeling van de derivatenportefeuille van onze klanten in Azië. Nu zit ik binnen Markets op een nieuwe klantenportefeuille en bedien ik klanten die hun renterisico willen indekken middels derivaten. Naast m’n reguliere werk was ik ook poolmanager van het Markets traineeship. Inderdaad, het traineeship dat ik zelf heb gevolgd.”

“Ik was daar samen met een collega verantwoordelijk voor het traineeprogramma en voerde gesprekken met kandidaten. Ons belangrijkste doel was om jonge, getalenteerde mensen aan het einde van het traineeship aan een mooie uitstroomplek binnen onze business te helpen. Het is erg leuk om met jong talent te werken. Zij brengen nieuwe vaardigheden binnen, die we nodig hebben om future proof te blijven.”

Derivaten voor duurzaamheid

“Wat ook nog interessant gaat worden: onze activiteiten op het gebied van duurzaamheid. Zo zijn we binnen Markets volop bezig met de ontwikkeling van Sustainability Linked Derivates. Dat zijn derivaten die duurzaam gedrag bij klanten stimuleren. Zo kunnen we bijvoorbeeld met klanten afspreken dat ze hun CO2-uitstoot binnen 2 jaar met 5% verminderen, binnen 4 jaar met 10%, en zo verder – in ruil voor een korting op hun rente. We verwachten daar echt impact mee te kunnen maken. Ik ben heel benieuwd hoe dat zich gaat ontwikkelen.”  
 

Meer verhalen

De loopbaan van Barbara Stam

"Iets goed versimpelen kan juist ontzettend ingewikkeld zijn."

Lees het verhaal

Barbara Stam
Theme Owner

Benieuwd hoe wij omgaan met hybride werken?

Wij hebben alles op een rij gezet