We hebben doeners nodig

Auteur: Renske Couwenberg - Cluster Lead Data Compliance & Strategy

Terug naar overzicht

28 april 2023

Weggaan en weer terugkomen. Renske Couwenberg begon bij de bank als trainee, vertrok naar een bedrijf waarvoor ze de halve wereld over reisde en keerde weer terug naar het honk. Daar heeft ze geen seconde spijt van gehad. 

Wat doe jij bij de bank? 

"Ik hou me namens Risk Management bezig met het slim omgaan met data. Mijn officiële functienaam is Cluster Lead Data Compliance & Strategy. Ze zeggen wel 'Data is at the heart of everything'. 'Data is alles'. Dat klopt, maar dan moeten we er wel op zo’n manier mee omgaan dat ze aan alle interne en externe eisen voldoen en ergens op slaan. Dat is onze taak." 

Wie zijn ‘wij’? 

"Ik heb een team van 35 medewerkers. Sommigen valt het op dat wij met relatief veel vrouwen zijn. Maar dit is een specifiek werkveld waar mensen vanuit allerlei achtergronden op af komen. Ik merk sowieso wel eens dat mensen een bepaald beeld hebben van data en hoe ermee om te gaan. Er wordt al snel 'complex, complex' geroepen, maar het is ook gewoon een kwestie van ervoor gaan, zitten en doen. Ik vind werken met data heel uitdagend. De maatschappelijke relevantie is ontzettend hoog. Er zijn zoveel discussies over toegankelijkheid van data, over privacy, over het juiste gebruik ervan. Daarnaast bieden data ook veel kansen, als je die weet te benutten. Wij schakelen daarom met heel veel verschillende partijen. Vrijwel iedereen binnen en buiten de bank ziet het belang van data, niemand is ertegen. Maar het gaat om de manier waaróp. Dit werkveld is nog volop in ontwikkeling en wij zitten er middenin. We innoveren dagelijks on the job. Super uitdagend." 

Wat leveren jullie zoal concreet op? 

"Een rapport of dashboard bijvoorbeeld, zodat collega’s inzicht hebben in data en zien aan welke knoppen ze kunnen draaien. Of een bepaald model waarmee risico’s worden berekend. Bij Risk Management gaat het niet om alle risico’s mijden, maar om bewust risico’s nemen. Daarom is dat inzicht in data zo belangrijk. Worden leningen terugbetaald? Houden we voldoende kapitaal aan? Ook belangrijk: de weg die data afleggen van bronsysteem naar het rapport dat moet worden opgeleverd. Er worden zoveel bewerkingen op de oorspronkelijke data uitgevoerd, dat het belangrijk is dat je de uitkomsten nog wel kunt herleiden en controleren. Wij gaan voor one version of the truth for risk steering." 

Waarom ben je weer teruggekeerd naar de bank? 

"Het bedrijf waar ik naartoe was gegaan nadat ik een aantal jaar voor de bank had gewerkt, stelde mij in staat om veel te leren maar had ook een vrij harde corporate cultuur. Ik wilde professioneel succes en welzijn meer in balans brengen en weer voornamelijk in Nederland aan het werk. ABN AMRO als werkgever zegt altijd hoe belangrijk ze die balans vinden. Dan moet je natuurlijk maar afwachten hoe dat precies gaat in de praktijk, maar ik weet nu: they walk the talk. Ik werkte pas net weer bij de bank, toen mijn man overleed. Ik heb toen zoveel steun ervaren vanuit mijn werk. Ook waren er praktische oplossingen waardoor ik als alleenstaande ouder de zorg voor mijn kinderen kon combineren met mijn carrière. Ik ben inmiddels doorgegroeid naar een leidinggevende positie en merk dat ik ook sterk let op het welzijn van mijn medewerkers." 

Wat kan er beter bij de bank? 

"Het valt me op dat we bij de bank soms iets te vaak terugkomen op besluiten. Nog een keer alles overdenken. Dat heeft goede kanten, maar we moeten soms ook gewoon doen. We hebben doeners nodig. Mensen die bij onze interne klanten het omgaan met data behapbaar maken. Want ook voor hen geldt: als je niet weet hoe je iets moet doen, is het soms verleidelijk om er niet aan te beginnen. Maar dat laten wij natuurlijk niet gebeuren."

Inmiddels heeft Renske intern een nieuwe stap gemaakt naar de functie van Head of Credit Risk Change & Control.

Heb je interesse in werken in het vakgebied van Renske? Check dan onze vacatures

Auteur: Renske Couwenberg - Cluster Lead Data Compliance & Strategy

Terug naar overzicht

Benieuwd hoe wij omgaan met hybride werken?

Wij hebben alles op een rij gezet