Clearing geeft hoognodige zekerheid en groeit razendsnel

28 februari 2022

Stel, je zoekt online een tweedehands boek. Je vindt een exemplaar, maar er staat maar één foto bij – een wazige ook nog – en de verkoper heeft zijn account pas een dag geleden aangemaakt. Reviews van vorige kopers? Nul. Maak jij je geld over en vertrouw je erop dat het boek een paar dagen later op de deurmat ploft? Waarschijnlijk denk je er wel twee keer over na. 

Deze onzekerheid bestaat ook op de financiële markten, waar het de vraag- en aanbodprijs uit elkaar drijft en ervoor zorgt dat de handel stokt. Maar daar biedt ABN AMRO Clearing uitkomst. De bank is de schakel tussen koper en verkoper en garandeert een succesvolle transactie. Dat geeft zekerheid, en dus efficiëntere markten. Clearing is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het internationale financiële verkeer, maar tien jaar geleden was dat heel anders. Het veld is dan ook nog volop in ontwikkeling.

De loodgieters van de financiële markt

De clearingsector zorgt voor transparante en veilige handel, en ABN AMRO Clearing is een van de grootste van zijn soort. Klanten hebben wereldwijde toegang tot de financiële markten, met kredieten die aansluiten op hun handelsstrategie. Daarmee verhogen ze hun rendement. Dit levert uitdagingen op voor credit risk officer Tjeerd Nauta: vanuit de ‘tweede lijn’ schat hij de kredietrisico’s van klanten in. Op basis daarvan adviseert Nauta zijn collega’s in de commerciële frontlinie, die de klant de best mogelijke service willen bieden.

Grote vraag naar clearing

Na de crisis van 2008 – toen de financiële markten stilvielen, doordat het vertrouwen tot een dieptepunt was gezakt – is er veel veranderd om voor meer stabiliteit te zorgen. De toenemende relevantie van de clearingsector is daarvan het resultaat: die heeft zekerheid gebracht waar kleine klanten net zo goed van profiteren als pensioenfondsen en andere institutionele beleggers. Steeds nauwkeurigere risicomodellen zorgen voor een steviger fundament onder de financiële markt. ABN AMRO Clearing blijft zich op dat punt continu verbeteren. En met succes: in 2021 heeft ABN AMRO Clearing meer dan zes keer zoveel transacties verwerkt als het totaal aantal pintransacties in Nederland in een jaar.

Groene energie op de markt

Tjeerd Nauta ziet ook de effecten van de energietransitie op de financiële markten. Klanten wagen zich aan ambitieuze projecten in de duurzame energiewinning. Die voelen het momentum en doen er hun voordeel mee. Maar groene energie leidt ook tot fluctuerende prijzen. De wind waait en zon schijnt niet altijd op de momenten dat de energievraag hoog is, en energie laat zich niet gemakkelijk opslaan. Een transparante markt helpt om voor stabiliteit en zekerheid te zorgen. Klanten van ABN AMRO Clearing die actief zijn binnen de energiesector dekken de prijsrisico’s af met speciale financiële producten. Bovendien biedt de Power Clearing Bank van ABN AMRO Clearing toegang tot meer dan vijfentwintig van de meest toonaangevende energie- en grondstoffenbeurzen ter wereld.

Werken in het hart van de wereldeconomie

Bij ABN AMRO Clearing hangt een andere sfeer dan bij de gemiddelde bank, denkt Nauta. Je wordt er uitgedaagd op analytisch gebied, want je moet de wereldwijde financiële markt van binnen en van buiten leren kennen. Het internationale karakter maakt het ook leuk en spannend: er gaat bij Clearing een wereld voor je open. Er heerst een open en informele sfeer op de werkvloer. Bovendien zijn er veel mogelijkheden: via het Global Talent Programme kun je zomaar in Chicago, Singapore of Sydney belanden. Je kiest je eigen pad.

Benieuwd hoe wij omgaan met hybride werken?

Wij hebben alles op een rij gezet