Max Philipsen

Data Analist

“Mijn werk raakt steeds meer mensen binnen ABN AMRO. De beslissingen die ik neem, doen er dus écht toe.” 

Data & Analytics

Stage, traineeship, starter: zo stroomde Max in bij de bank

“Toen mijn begeleider me na mijn stage op de HR-afdeling van ABN AMRO vroeg of ik interesse had in een data traineeship, hoefde ik daar geen twee keer over na te denken. Ik studeerde op dat moment cognitieve neuropsychologie, en wilde graag meer werkervaring opdoen. In de achttien maanden die volgden, werkte ik op verschillende afdelingen binnen de bank. En in februari ben ik in mijn eerste vaste functie gestart, als data analist bij Processes & Control binnen Personal & Business Banking.”     

Op zoek naar de fraudespeld in een data-hooiberg

“Wat onze afdeling doet? Kort gezegd managen en analyseren we de gegevens van alle particuliere en zakelijke klanten van ABN AMRO. Dat zijn er in totaal 5,7 miljoen, die allemaal meerdere producten afnemen en jaarlijks miljarden transacties doen. Dat levert dus bergen data op, waar je waardevolle lessen uit kunt trekken. Mijn collega’s en ik voeren constant risicoanalyses uit. Daarmee proberen we financiële fraude en terrorismefinanciering op te sporen en te voorkomen. Op deze manier waarborgen we de veiligheid van het financiële systeem.”

“Ik ben erg blij met mijn team. We hebben een goede mix van jong en oud. Met verschillende achtergronden, maar ook veel gedeelde interesses. De sfeer op mijn afdeling is heel chill en informeel. Daar stonden sommige vrienden wel van te kijken. Die dachten dat ik elke dag in pak rondliep en regelmatig tot diep in de nacht moest werken. Dat is totaal niet het geval. De balans tussen werk en privé is juist goed, ik heb na werk nog meer dan genoeg tijd voor andere dingen.”

Elke dag ontwikkelen: daar doen we het voor

“Wat ik mooi vind, is dat we met de nieuwste technologieën en systemen werken, zoals Databricks en Power BI. Daarnaast krijg ik veel verantwoordelijkheid en ben in korte tijd echt een expert binnen mijn vakgebied geworden. Dat mijn werk steeds meer collega’s van andere afdelingen raakt, zorgt voor een bepaalde druk. Maar dit zie ik juist als een uitdaging. Het bevestigt dat mijn werk ertoe doet.”

“Gelukkig is er genoeg aandacht voor coaching, opleiding en persoonlijke ontwikkeling. Zo worden we door onze managers echt aangemoedigd om onderling kennis te delen. Tijdens de wekelijkse knowledge sessions bijvoorbeeld. Hierin wisselen teamleden kennis, ervaringen en tips uit. Daar leer ik veel van.”

Binnenkort naar het buitenland?

“Ik leer niet alleen elke dag van collega’s, maar krijg van ABN AMRO ook 1.000 euro per jaar om te besteden aan cursussen en workshops. Bovenaan mijn lijst? De cursus Artificial Intelligence van de Oxford Summer School for Adults. Mijn leidinggevende is er enthousiast over, en nu ligt het voorstel ter goedkeuring bij een commissie. Ik hoop dat het doorgaat!”

“Dit is mijn eerste ‘echte’ baan na mijn studie, en het liefst blijf ik hier voorlopig nog werken. Dat moet lukken, want we worden aangemoedigd om te rouleren en binnen de bank op andere functies te solliciteren. Het ideale plaatje? Dat ik over een paar jaar in het buitenland voor ABN AMRO werk.” 

 

Ondertussen is Max senior Data Analist en heeft hij via een regeling van ABN AMRO een half jaar vanuit het buitenland kunnen werken. Meer weten over deze regeling? Collega Myriam maakte er ook gebruik van en verteld er over in haar blog
 

Meer verhalen

De loopbaan van Carlin Verweijen

“Het mooiste aan m’n werk? Dat ik elke dag met zeer diverse, ambitieuze mensen moeilijke strategievraagstukken mag oplossen.”

Lees het verhaal

Carlin Verweijen
Strategy Consultant

Hoe meer er met data kan, hoe sneller Accountancy innoveert

“Er is met data nu véél meer mogelijk dan een paar jaar geleden. Daar ligt de uitdaging voor mij.”

Lees het verhaal

Joep Timmermans
Junior Accounting Data Analist

Benieuwd hoe wij omgaan met hybride werken?

Wij hebben alles op een rij gezet