Anna Zadorozhnaia

Senior Data Scientist

“De manier van denken is belangrijker dan direct alle antwoorden paraat te hebben. Het gaat er meer om wat je doet als je de antwoorden niet hebt.”

Finance & Risk Management

Abstract denken om echte impact te maken

“Gek genoeg ben ik mijn carrière begonnen als wetenschapper en ben gepromoveerd in de scheikunde aan University of Southern California. Hoewel ik mijn werk in de kwantumchemie geweldig vond, was het ook vrij abstract. Ik wilde liever aan iets werken dat wat meer met de realiteit, met het echte leven te maken had en waarbij ik tegelijkertijd met mijn vaardigheden uit de voeten kon. Uiteindelijk kwam ik uit bij werken voor een investeringsbank.”

Een goede mix van technische kennis en leidinggevende vaardigheden

“Ik ben begonnen als Prime Brokerage Quantitative Analyst. Vervolgens ben ik overgestapt naar een functie op de afdeling Market Risk, maar na meer dan vijf jaar daar begon ik meer belangstelling te krijgen voor data science en AI en hoe je die twee kan toepassen. Toen heb ik me ingeschreven voor een eenjarige opleiding op dat gebied bij een onderzoeksuniversiteit. Nadat ik die opleiding afhad ben ik met mijn gezin naar Nederland verhuisd en kort daarna aan de slag gegaan bij ABN AMRO. Dit is voor mij de ideale baan omdat ik mijn risicokennis kan combineren met mijn vaardigheden op het gebied van data science.” “Ik ben verantwoordelijk voor het herontwikkelen van modellen, dus mijn rol is een mooie mix van data science en project management. Ik ben iemand die over het algemeen vrij gestructureerd is en ik wil ook graag invloed hebben op inhoudelijke discussies. Daarom ben ik ook erg in de nopjes met de verantwoordelijkheden die bij mijn functie horen.”

Zien dat je werk een verschil maakt

“Iedereen heeft natuurlijk tijd nodig om aan een nieuwe werkomgeving te wennen. Persoonlijk had ik maar een paar maanden nodig om erachter te komen welke richting we als groep opgingen en hoe ik daaraan kon bijdragen. Mijn eerste project bij de bank was het onderbouwen van de nieuwe definitie van wanbetaling op basis van zeven jaar gegevens uit het verleden. Hierbij kwamen uiteraard de gebruikelijke valkuilen van historische gegevens om de hoek kijken, namelijk de kwaliteit en de beschikbaarheid ervan. Gelukkig hebben we de taak als team weten te voltooien en dat succes heeft ons echt geïnspireerd. Nu wordt onze oplossing gebruikt om allerlei modellen opnieuw onder de loep te nemen.” “Ik vind het prachtig dat ons werk echt van belang is en direct invloed heeft op de bank. Modellen worden gebruikt om risico’s te kwantificeren, wat onmisbaar is voor het wettelijk vereiste kapitaal en de prijsbepaling van transacties. Risico-inschattingen moeten nauwkeurig zijn om te weten hoeveel kapitaal de bank moet aanhouden om financieel sterk te blijven. De stabiliteit van banken is van essentieel belang voor de stabiliteit van het financiële systeem. En dat laatste heeft weer direct invloed op onze gehele samenleving. Met dat in gedachten heb ik het gevoel dat wat ik doe echt een verschil maakt.”

Flexibiliteit maakt de weg vrij

“Wat mij enorm aanspreekt bij ABN AMRO is de open cultuur. Hierdoor kunnen mensen van verschillende afdelingen alsnog met elkaar samenwerken. Iedereen wil elkaar gewoonweg graag helpen. Als je andere mensen binnen de organisatie benadert, dan weet je dat ze daar goed op zullen reageren.” “Daarnaast kun je ook zelf ideeën inbrengen en je eigen visie toepassen. Tuurlijk, er zijn een aantal logische beperkingen omdat je een bepaald product binnen een bepaalde termijn moet afleveren. Maar je bent vrij om zelf je route daarnaartoe te kiezen. En het is precies deze flexibiliteit waarmee we obstakels en moeilijkheden overwinnen. We vinden altijd een manier om de klus geklaard te krijgen.” “Meteen tijdens mijn eerste gesprek merkte ik al dat de mensen erg vriendelijk en open waren. Ze waren verder ook niet zo zeer geïnteresseerd in het juiste antwoord, maar meer in de manier van denken en hoe je tot dat antwoord was gekomen. Deze functie is natuurlijk kwantitatief en technisch, dus een gedegen achtergrond in wiskunde en statistiek is wel noodzakelijk. Maar logisch denken, effectieve communicatie en oprechte interesse in het vakgebied zijn vaak belangrijker dan direct alle juiste antwoorden paraat te hebben.”

Mogelijkheden voor persoonlijke groei en ontwikkeling

“Naast een ruim aanbod aan e-learning voor alle medewerkers, hebben we een jaarlijks budget van EUR 1.000 per persoon gereserveerd voor persoonlijke ontwikkeling, taalcursussen of professionele cursussen. Soms kom je ook nog in aanmerking voor extra budget als je een andere externe cursus wilt volgen die aansluit op je functie. Verder kun je altijd deelnemen aan de Learning Week van ABN AMRO, een week die is bedoeld voor alle medewerkers en waarin de meest uiteenlopende onderwerpen aan bod komen.”

“Voor mijn functie zijn leiderschapscursussen nu heel relevant, maar ik vind het ook leuk om af en toe technische cursussen te volgen.”

Een team dat het beste in elkaar naar boven haalt

“Iedereen in ons team kijkt op zijn eigen manier naar een uitdaging. Maar doordat we allemaal een ‘can-do’-mentaliteit hebben komen we samen altijd tot een oplossing.” “Doordat ons team het beste uit iedereen weet te halen staan we bovendien sterker dan wanneer we alleen maar individueel te werk zouden gaan. Zodra we een bijzonder complex probleem tegenkomen, analyseren we het gezamenlijk om het volledig te doorgronden en komen we met verschillende scenario’s om het op te lossen. Zolang je maar samen de juiste manier uitvogelt kunnen alle uitdagingen overwonnen worden.” “We proberen ook regelmatig wat tijd uit te trekken voor een uitje als een belangrijk project klaar is. Zo vieren we de prestaties die we als team geleverd hebben. We zijn bijvoorbeeld naar escaperooms geweest, hebben we gepadeld en videospelletjes gespeeld in een arcadehal. Dit helpt ons plezieriger en effectiever samen te werken, ook op de langere termijn.”

Meer verhalen

De loopbaan van Sander Cremers

“Aan het begin van de coronacrisis hoefde een groot deel van onze klanten tijdelijk geen rente en aflossing over hun lening te betalen. Het voelt goed om ondernemers die het zwaar hebben te helpen.”

Lees het verhaal

Sander Cremers
Portfolio Manager Financial Risk

De loopbaan van Rosalie Tulen

“De financiële gegevens van alle afdelingen bundelen we tot begrijpelijke rapportages. Zo adviseren we het management over de financiële positie van het bedrijf.” 

Lees het verhaal

Rosalie Tulen
Junior Controller

De loopbaan van Niels Vlaming

“Je merkt heel duidelijk dat ABN AMRO in beweging is. Er zijn continu nieuwe projecten aan de gang, waarvan een groot deel met duurzaamheid te maken heeft.”

Lees het verhaal

Niels Vlaming
Reporting Specialist

Hoe meer er met data kan, hoe sneller Accountancy innoveert

“Er is met data nu véél meer mogelijk dan een paar jaar geleden. Daar ligt de uitdaging voor mij.”

Lees het verhaal

Joep Timmermans
Junior Accounting Data Analist

Benieuwd hoe wij omgaan met hybride werken?

Wij hebben alles op een rij gezet