Er heerst een fijne, open sfeer, waar ik lekker mezelf kan zijn

2 maart 2022

Ik ben Brechje Boeklagen, 24 jaar oud en kom oorspronkelijk uit Amsterdam. Ik ben net verhuisd naar Soesterberg, waar ik nu lekker de ruimte heb om thuis te werken en tijdens de lunch in het bos te wandelen. Soms ga ik naar kantoor in Amstelveen. Mijn hobbies zijn stijldansen, bordspellen en Dungeons and Dragons spelen met vrienden, legosets bouwen en boulderen (klimsport, ongezekerd op 4,5 hoogte). Ik stijldans nu al 6 jaar, waarvan 2 met een goede vriend en tevens collega – een jaar geleden is hij in mijn team ingestroomd. Ik ben lid van studentenstijldansvereniging AmsterDance en doe vaak ook mee aan wedstrijden; mijn favoriete dans is de samba.  

Verder ben ik fan van Harry Potter – ik weet er ontzettend veel van: ik ben bijna een lopende encyclopedie! Tevens heb ik ook een grote legoverzameling in hetzelfde thema.  
Kijkende naar deze aspecten en het feit dat ik een bachelor Informatiekunde en een master Data Science heb behaald, ben ik best een beetje nerdy. Ik ben binnen mijn team vooral bezig met data analyses, data engineering en development. Ik word enthousiast van lastige data gerelateerde problemen waarin ik structuur kan aanbrengen, problemen (en oplossingen) in beeld kan brengen door visualisatie, en bronnen kan ontsluiten.  

Waar werk je binnen ABN AMRO en wat doet jouw afdeling?

Ik werk op de afdeling Digital Workplace van Platforms & Technology binnen IT. Digital Workplace houdt zich bezig met het verbeteren van de digitale werkplek van onze collega’s. Ikzelf werk in het team Operational Business Intelligence (OBI), waar het doel is: leveren van hoge kwaliteit data (analyses) aan teams binnen en buiten het grid om iedereen data-gedreven te kunnen laten werken en hierdoor een goede werknemerservaring te realiseren.  

Hoe heb je deze baan gekregen en waarom vind je het zo leuk?

Via een traineeship bij Solid Professionals (toen nog Hermes Partners) heb ik gesolliciteerd op de vacature data engineer. Het was direct een schot in de roos: de taakomschrijving en het gesprek gingen precies over wat ik graag wilde doen na mijn studie. Ik wil graag mensen helpen door middel van data, en mijn studie omvatte vooral het huwelijk tussen data, business, en psychologie. Tijdens dat gesprek werd wel tegen mij gezegd dat ik niet angstig moest zijn om even te ‘zwemmen’. Gelukkig ben ik erg gemotiveerd en pro-actief, dus ik kon direct beginnen.

Wat heeft je het meest verbaasd toen je bij ABN AMRO in dienst kwam?

Wat mij het meest positief verrast heeft, is dat ik vanaf de eerste dag dat ik binnenkwam – nog 22, net mijn studie afgerond en totaal geen werkervaring – direct serieus werd genomen door mijn gehele team. Ik neem geen blad voor mijn mond en deel vaak mijn (kritische) mening en kennis. Dat ik dit openlijk kan/kon doen, is een warm bad dat mij zeker gesterkt heeft in mijn ontwikkeling en opbouwen van mijn zelfvertrouwen. 

Wat is je grootste uitdaging als vrouw in de afdeling?

Samenwerken is sowieso een uitdaging als je kijkt naar verschillende prioriteiten binnen teams en grid-breed. Het OBI team werkt aan veel producten waar ook support voor gevraagd wordt: we proberen de communicatie en verbeterslagen zo goed mogelijk te plannen, maar dat is af en toe wel lastig. De uitdaging als vrouw heb ik nog niet gemerkt, ook het ‘glazen plafond’ nog niet, dus dat is erg positief. Op een ander vlak zijn er soms wel moeilijkheden, dat ligt dan vooral aan communicatie. Het is wel eens voorgevallen dat ik een plan (al besproken met mijn eigen product owner) meedeel aan een product owner buiten het team, maar dat het desbetreffende plan op dat moment niet wordt geaccepteerd, tot mijn product owner nogmaals reageert. Dit ervaarde ik als een hiërarchische belemmering, aangezien ik nog een junior positie bekleed. Buiten deze sporadische situaties ervaar ik dat mijn organisatieonderdeel plat is: mijn manager is bijvoorbeeld makkelijk bereikbaar en leefde met mij mee toen ik samen met mijn vriend op huizenjacht was.

Wat vind je het allermooiste aan je baan?

Het werk in mijn team is elke dag anders: mijn taken zijn erg afwisselend. Het allermooiste vind ik om met mijn collega’s te sparren en samen tot een conclusie of oplossing te komen, deze te implementeren, en -vooral – dat de bedachte oplossing ook echt werkt! Ik heb veel plezier in het samenwerken met mijn team: de sfeer is goed, we zijn er voor elkaar, en als je hulp nodig hebt kan je bij iedereen terecht. Focus houden wanneer je agenda overstroomd wordt met meetings en sprints vollopen met taken, is soms een uitdaging, maar gelukkig kan ik goed plannen, dus ik red me wel. 

Waarom is I&T een aantrekkelijke werkplek voor vrouwen?

Binnen Digital Workplace werken vrij veel vrouwen, dus de afdeling is goed gemixt naar mijn mening. Iedereen heeft ook een andere werk- en studieachtergrond, dus er zijn medewerkers met meer en minder ‘technische’ ervaring. Dit zorgt voor interessante gesprekken. Ikzelf zit in een team met alleen maar mannen, dat vind ik prima. Er heerst een fijne, open sfeer, waar ik lekker mezelf kan zijn. Qua werk heerst er een ‘no bullshit zone’: door de open sfeer kan je elkaar directe feedback geven om elkaar te helpen en te laten groeien. Dus, voor de vrouwen die dit lezen: met óf zonder algemene affiniteit met IT/exacte vakken of reserveringen over de man/vrouw ratio, laat je niet tegenhouden. Kom voor jezelf op en ga het gewoon lekker doen als het je leuk lijkt! 

Welke quote heb je voor vrouwen binnen I&T?

Ga ervoor! Doe werk waarin je gelooft! 

Benieuwd hoe wij omgaan met hybride werken?

Wij hebben alles op een rij gezet